W naszej szkole 5 marca 2019 r. mieliśmy przyjemność gościć panie dietetyk, z których jedna z pań jest mamą uczniów naszej szkoły. Podczas warsztatów dzieci dowiedziały się jakie są najważniejsze zasady żywieniowe: jak często spożywać posiłki, co powinno wchodzić w skład każdego dania. Opisując piramidę żywienia podkreślały jak ważny jest ruch i sport. Nie zabrakło również dyskusji o ilości spożywanych słodkości i napojów.
W części kulinarnej dzieci przygotowywały musy i koktajle owocowo-warzywne. Prowadzące panie pomagały w gotowaniu, podpowiadały jak łączyć składniki. Powstałe posiłki wyglądały i smakowały naprawdę bardzo dobrze. Dzięki takiemu sposobowi przygotowywania dzieci zjadły m.in. jarmuż i seler.
Na pożegnanie dzieci otrzymały pamiątkowe certyfikaty uczestnictwa w warsztatach.
Praktyczna wiedza i umiejętności zdobyte podczas zorganizowanych w naszej szkole warsztatów na pewno pomogą dzieciom teraz i w przyszłości dokonywać dobrych wyborów żywieniowych, co przyczyniać się będzie do polepszenia jakości ich zdrowia oraz samopoczucia.